Планинка Пролом вода Луковска Баня Джаволя Варош

ЕкскурзииЗа гостите на хотела в Пролом Баня няколко пъти през седмицата се организират екскурзии до близки или по-далечни места с екскурзовод:

Джаволя Варош:
Мястото Джаволя Вяраш е отдалечено на 27 км от Пролом Баня. Под защита е на държавата като Паметник на природата от 1-ва категория и същевременно е единствен представител на Сърбия за избора на „7-те световни чудеса на природата“.

Църквата „Св.Преображение“ в Пролом Баня:
Църквата „Св.Преображение“ се намира на хоризонта срещу хотел „Радан“. До нея се стига по интересен пешеходен мост. Църквата е построена през 2013 година с благословията на Сръбския патриарх Ириней. От това високо място се простира величествена гледка към цялата Баня. Под църквата, по стълба си стига и до Етно-кръчмата, а по-нататък по пешаходната пътека до църквата „Лазарица“.

Църквата „Лазарица“ в Пролом Баня:
Църквата „Лазарица“ е отдалечена на 2,4 км от хотела. Обновена е през 1890 година и тя е единствената дървена църква в Топличкия край. Според народното предание, в тази църква се е причестила една част от войската на цар Лазар в навечерието на Косовската битка. В църковния двор на църквата се намират 6 стъбла на сливови дръвчета с невероятно увита форма, които представляват специфичен раритет.

Цехът за бутилиране на Пролом вода:
Екскурзията до цеха за бутилиране на Пролом вода подразбипа разходка по пътеката на здравето и дава възможност на гостите да се запознаят с начина на бутилиране на водата и могат да проследят целия процес, как Пролом водата от 220 м дъблочина с непроменен състав, напълно естествено достита до своите потребители. Едновременно с разглеждането на този цех ще посетите и каменната църква посветена на Св.Петка, защитницата на жените и децата. Църкава е построена през 13 век, а обновена е през годината, когато е построен и цеха за бутилиране на Пролом водата.

Луковска Баня:
Луковска Баня е отдалечена на 58 км от Пролом Баня. Тя е банята с най-високо надморско равнище в Сърбия (681 мнр) и е известна с големия си брой извори с минерална вода с различен химически състав и температура. Службага на хотела отговаряще за активната почивка в Пролом Банята, организира целодневни екскурзии до Луковска Баня, с обяд в хотелите „Копаоник“ и „Йелак“.

Църквите от XII век в Куршумлия:
В Куршумлия, оталечен на 22 км от Пролом Баня се намира завещанието на Стефан Неманя от 12 век Църквите „Св.Никола“ и „Св.Богородица“. Екскурзиата се организира със екскурзовод от Банята, като посещавате ранновизантийските базилики и се запознавате със знаменитостите на града.

Неолитното находище „Плочник“:
Неолитното находище „Плочник“ е отдалечено на 28 км от Пролом Баня. Селището е старо 7500 години и представлява богато находище от артефакти от времето на Неолита, когато на това място са били открити първите пещи в света за топене на медна руда. На това място може да се види реконструкция на селище от този период. Близо до това находище се намират и останки от Римските бани.