Планинка Пролом вода Луковска Бања Ѓаволја Варош

Индикации

Indikacije

Благодарејќи на единствените карактеристики на Пролом водата, балнеолошките сознанија и медицинските истражувања, утврдени се следните индикации за лекување во Пролом Бања:

1. Болести на бубрезите и мочните патишта

 • Хронични инфекции на бубрезите, мочните патишта и простатата,
 • камен во бубрезите,
 • песок во мочните патишта,
 • состојба по оперативни зафати на бубрежно-мочниот систем.


2. Заболување на органите за варење:
 • Хиперциден гастритис,
 • Улкус на желудник и дуоденум,
 • Воспаление на болестите на цревата (Кронова болест, улцерозен колитис),
 • Хронично воспаление на жолчна кеса,
 • Oпстипација,
 • Камен во жолчна кеса,
 • Состојба по оперативни зафати на органите за варење.


3. Заболувања на кожата:
 • Псоријазa (Psoriasis vulgaris),,
 • Пореметувања на кератинизација (ischtyosis vulgaris, кератози на дланки и стапала),
 • Егзема (контактен дерматитис, невродермитис),
 • Lichen planus,
 • Lichen atrophicus et sclerosus,
 • Necrobiosis lipoidica,
 • Parapsoriasis,
 • Себороичен дерматитис,
 • Granuloma anulare,
 • Чешање,


4. Ревматизам
 • Ревматоиден артритис,
 • Псоријазен артритис,
 • Aртрози (на кук, колено, рбетен столб),
 • Спондилози.
 • Гихт.
 • Фиброзитиси,
 • Mиозитиси,
 • Teндинитиси,
 • Состојби по фактури на коски и хируршки интервенции на коскено-зглобниот систем ,